top of page

Σκύρος

 

Η Σκύρος είναι ένα νησί με ιδιαίτερη μοναδική φυσιογνωμία, που χαρακτηρίζεται από δύο τελείως διαφορετικά πρόσωπα όσον αφορά τα ενδιαιτήματα της. Στο νότιο μέρος του νησιού δεσπόζει ο ορεινός όγκος του Κόχυλα και χαρακτηρίζεται από το πετρώδες άγονο έδαφος και τη μεσογειακή φρυγανώδη βλάστηση. Το βόρειο τμήμα ονομάζεται «Μερόη», δηλαδή ήρεμο και είναι γεμάτο από δάση χαλέπιου πεύκης και εύφορες μικρές πεδιάδες.

Η παραπάνω ιδιαιτερότητα, μαζί με την απομόνωση του νησιού στο κέντρο του Αιγαίου, έχει οδηγήσει και στην ανάπτυξη πολλών σπάνιων ειδών ζωής που στην Σκύρο έχουν βρει τον μικρό τους παράδεισο. Στα βόρεια μαζί με τα πευκοδάση αναπτύσσεται και θαμνώδης βλάστηση από κουμαριές, σκίνα, κέδρους ενώ στα νότια η βλάστηση αποτελείται κυρίως από πουρνάρια, αγριελιές και θυμάρια. Στα άγρια απροσπέλαστα βράχια του Κόχυλα απαντώνται και τα περισσότερα σπάνια είδη χλωρίδας του νησιού. Πέντε από αυτά τα είδη θεωρούνται απειλούμενα. Αυτά είναι η πολύ σημαντική Aethionema retsina που φυτρώνει μόνο στον Κόχυλα, η Scorzonera scyria ένα χασμόφυτο που και αυτό φυτρώνει μόνο στη Σκύρο, η καμπανούλα Campanula merxrmuelleri, η Aubrieta scyria και το Galanthus ikariae.

Η Σκύρος αποτελεί μεταναστευτικό σταθμό για πολλλά είδη της ορνιθοπανίδας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία του σπάνιου σμυρνοτσίχλονου αλλά και του φρυγανοτσίχλονου ενώ οι νησίδες στα βορειοδυτικά του νησιού είναι σημαντικός τόπος φωλιάσματος για τους αιγαιόγλαρους. Άλλα πτηνά που συναντά κανείς είναι μαυροπετρίτες, βραχοκιρκίνεζα, γερακίνες, πετρίτες, χρυσογέρακα, αρτέμηδες και θαλασσοκόρακες. Στην ερπετοπανίδα του νησιού ξεχωρίζει η παρουσία της σποραδόσαυρας που ζει μόνο στη Σκύρο, τις νησίδες γύρω από τη Σκύρο και τη νησίδα Πιπέρι της Αλοννήσου. Άλλα ερπετά είναι το μολυντήρι, η τρανόσαυρα, ο τυφλίνος, το αγιόφιδο, ο λαφίατης, το νερόφιδο.

Στην κορυφή της πανίδας του νησιού βρίσκεται το διάσημο σκυριανό αλογάκι το οποίο μετά από πολλές προσπάθειες φαίνεται να επανακάμπτει. Μικρά κοπάδια από τα σπάνια αυτά άλογα ζούνε σε ημιάγρια κατάσταση στα νότια του νησιού κοντά στο υψίπεδο Άρη. Τέλος όλη η Σκύρος είναι πολύ σημαντικός βιότοπος της μεσογειακής φώκιας, ενώ οι βυθοί του νησιού είναι από τους πιο πλούσιους σε αστακούς. 

 

www.naturagraeca.com

Σπάνια χλωρίδα της Σκύρου

Σπάνια πανίδα της Σκύρου

  1. Αιγαιόγλαρος

 

Ο αιγαιόγλαρος είναι ο μόνος γλάρος που απαντάται αποκλειστικά στη Μεσόγειο. Τρέφεται κοντά στις ακτές, κυρίως με μικρά αφρόψαρα τα οποία πιάνει από την επιφάνεια  της θάλασσας με μια πολύ επιδέξια τεχνική, πετώντας αργά και χαμηλά πάνω από το νερό. Η κύρια απειλή που αντιμετωπίζει το είδος σχετίζεται με την ενόχληση των αναπαραγόμενων πουλιών από την παρουσία του ανθρώπου πάνω στις νησίδες, κάτι που συνδέεται με δραστηριότητες όπως η κτηνοτροφία, ο τουρισμός, η αλιεία και το κυνήγι.

 

www.ornithologiki.gr

2. Γερακίνα

 

Είναι ένα είδος ημερόβιου αρπακτικού πτηνού που απαντάται στον ελλαδικό χώρο. Κατοικεί κυρίως σε μικρά δάση με παρακείμενα ανοικτά τοπία όπως λιβάδια, θαμνότοπους και καλλιέργειες για να μπορεί να αναζητά την τροφή της. Συχνά γερακίνες μπορεί να παρατηρηθούν να κάθονται σε στύλους κατά μήκος των εθνικών οδών απ’ όπου εποπτεύουν το χώρο. Η κύρια τροφή της γερακίνας είναι τα μικρά θηλαστικά και στην Ελλάδα κυρίως ποντίκια. Συλλαμβάνει επίσης πουλιά, ως επί το πλείστον μικρού μεγέθους, ερπετά όπως σαύρες, σκουλήκια, νερόφιδα και αμφίβια ως επί το πλείστον βατράχους και φρύνους.  

 

el.wikipedia.org

3. Σμυρνοτσίχλονο

 

Έχει περιορισμένη εξάπλωση στην Ελλάδα και συναντάται μόνο στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σκύρο. Αναπαράγεται σε ξερές βραχώδεις βουνοπλαγιές και τρέφεται κυρίως με σπόρους. Τα νεαρά πτηνά τρώνε και έντομα.

 

el.wikipedia.org

4. Πετρίτης

 

Ο πετρίτης θεωρείται το κατεξοχήν γεράκι και το πιο γρήγορο πλάσμα σε αυτόν τον πλανήτη. Όταν εφορμά ενάντια στη λεία του αναπτύσσει ταχύτητες που ξεπερνούν τα 270 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ πιστεύεται ότι μπορεί να φτάσει και τα 400 χιλιόμετρα την ώρα. Ορμάει στο στόχο σχεδόν κατακόρυφα με τις φτερούγες του κλειστές και κατακεραυνώνει τη λεία του με τα πόδια, πριν προλάβει να αντιδράσει. Προτιμά ανοιχτές περιοχές, γκρεμούς, δάση με μεγάλα ξέφωτα και χέρσες εκτάσεις. Τρέφεται κυρίως με πουλιά μέχρι το μέγεθος περιστεριού τα οποία πιάνει στον αέρα. 

 

http://www.poulia.info/2011/10/blog-post_6665.html

5. Μεσογειακή φώκια

 

Σήμερα συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα ζωικά είδη του πλανήτη και χαρακτηρίζεται ως «κρισίμως κινδυνεύον» με αφανισμό από την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης. Ο μισός πληθυσμός, γύρω στα 250-300 άτομα, ζει στην Ελλάδα. Τρέφεται με ποικιλία ψαριών όπως σαργούς, συναγρίδες, γόπες και μπαρμπούνια αλλά και μαλάκια όπως χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια. 

 

el.wikipedia.org

6. Σποραδόσαυρα

 

Συναντάται μόνο στην Σκύρο και συγκεκριμένα στη νησίδα Πιπέρι. Η ουρά της είναι διπλάσια του σώματος της. Προτιμά θαμνώδες περιβάλλον, είναι ημερόβια, ευκίνητη και τρέφεται με ασπόνδυλα. Ακίνδυνο ερπετό όπως όλες οι σαύρες της χώρα μας.

 

 

www.herpetofauna.gr

 

.

bottom of page